събота, 13 април 2013 г.

Леща яхния




Скоро осъзнах, че в блога ми липсва рецепта за едно от най-популярните и обичани ястия у нас- леща яхния.
Веднага вземам мерки и се поправям.
Днес  ще ви покажа начина, по който аз я приготвям.
Дали той ще ви допадне, времето ще покаже.
Всяка домакиня си има свой стил на готвене и никога не съм обичала намесата на някой друг в него, както и непоисканите съвети.
Подарявам ви от сърце моята рецепта, ако искате направете някаква корекция, важното е да ви е вкусно накрая.
Умишлено няма пържене на продукти, за да бъде по-здравословна.

Малко данни за лещата:
В България, както и в много страни на изток, като Русия, Турция и най-вече в Индия, лещата е жизненоважна национална храна. Исторически може да се твърди, че лещата е по-национална храна в сравнение с фасула, понеже последният е донесен в източна Европа около десет до дванадесет века по-късно. Логично е да се запитаме, защо така ценна в миналото и разпространена по света храна, днес губи популярност?

ЛещаЛеща е общото име на група бобови растения (Lens spp., Leguminosae). Растението е храстовидна годишна култура, произлизаща от районите на Азия и Близкия изток. Смята се, че лещата е сред първите култивирани от човека храни. Споменава се дори в "Книга на сътворението" в Стария завет на Библията. Археолозите са намирали находки на култури от вида на лещата в древни селища, датирани на възраст над 8000 години. От Мала Азия и Азия лещата е пренесена към Европа и Африка, а по-късно и в новите континенти.
В миналото човешката история отрежда на лещата звание на изначална и жизненоважна храна, заради високата й хранителна стойност, която е благоприятствала развитието на цивилизацията, като е доставяла ценен протеин за хората във времена, когато месото и рибата са били луксозни храни.
Днес в световен мащаб лещата има най-голямо значение за кухнята на Канада, Индия, Турция и САЩ. Лещата, която консумираме в България днес, най-често е произведена у нас или в Турция. През последните десетилетия се наблюдава притеснителна тенденция в развитите страни и най-вече в урбанизираните зони, където консумацията на леща отстъпва в местната култура на хранене за сметка на висококалорични рафинирани храни. Може би, когато прочетете повече за богатия й хранителен състав по-долу, ще се замислите, дали да не я включите в обяда си.

Сортове леща

Генерално лещата бива разделяна на дребни и едри сортове. Като древна и широко разпространена храна днес лещата може да се срещне в сортове с най-различен цвят на зърната. Цветът на сортовете й варира през червено, розово, към жълто, зелено, кафяво и дори черно. Хранителните качества на различните сортове са относително близки. Вариативност е възможна в количеството на влакната и смилаемите въглехидрати. У нас се срещат най-често зелени, кафяви и червеникави сортове.

Здравословни ползи

  • Богата е на витамините В1, В2, В3, В5, В6 и В9;
  • Отличен източник е на минералите: желязо, магнезий, фосфор и цинк, селен, калций, калий, мед, манган;
  • Гликемичен индекс - 29 (нисък), Индексът на гликемично зареждане варира между 16 до 30, което означава, че има слабо до умерено влияние върху инсулина.
  • Богат източник на фибри, забележете графата в таблицата. Приетият за норма процент на фибри в порция храна е 2% от теглото на ястието.


Здравословни рискове

Хората с алергии могат да проявят реакция на свръхчувствителност към лещата.


Как да изберем и съхраним лещата?

Изберете лъскава леща, която няма черни петна. Огледайте плика (стига да е прозрачен) за произход и срок на годност, ако забележите червейчета, черни дребни боклуци/буболечки, по-добре не купувайте. Съхранявайте лещата на сухо, хладно и тъмно място, далече от влага, за да не покълне.

Идеи за използване на лещата

  • Варена: в салати, на чорба, на пюре и като част от задушени зеленчукови плата;
  • Печена: в пълнени в чушки, на яхния на фурна.
Източник: www.bb-team.org



Леща яхния







Продукти:

половин пакет кафява леща
1 голям морков
малко сушени сладки червени чушки
1-2 стръка селъри (или корен целина, нарязан на кубчета)
6-7 скилидки чесън
1 голяма глава кромид лук
1 малък домат- обелен, почистен от семки и накълцан на ситно
чубрица
мащерка
1-2 равни супени лъжици сладък червен пипер
черен пипер
2-3 супени лъжици едросмляна домашна лютеница
шарлан олио
хималайска сол на вкус
малко кафява захар за баланс на вкуса (или стевия)

пресен магданоз по избор при сервиране






Измийте лещата и я сложете да се свари на средна сила на котлона, като по време на варенето добавите ситно нарязания лук, чесъна на филийки, моркова и нарязаните стръкчета селъри.
След като лещата и зеленчуците са готови, добавете домата, лютеницата, червения пипер, чушките, чубрицата и мащерката и варете още малко.
Не усилвайте котлона, за да не разварите зрънцата.
Ако искате, можете да сгъстите яхнията с 2 супени лъжици препечено на сух тиган брашно, размито с малко студена вода.
Накрая прибавете олиото и овкусете със сол, захар и черен пипер.
По желание при сервиране поръсете с пресен магданоз или мащерка.
Понякога добавям и малко джоджен, става ароматно.



4 коментара:

  1. Вчера си хапнахме леща, и аз я приготвям като теб, Ронка, но вече ще прибавям селари и мащерка, много ароматно звучи!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Вероника :) Всеки ден влизам в блога ти, но рядко пиша. Чакам с нетърпение поредната вкусна и здравословна рецепта или статия, харесва ми развитието и отношението ти към храненето и много се радвам, че вдъхновяваш толкова много хора (включително и мен, аз също се стремя към вегански начин на хранене и живот :)) Продължавай да помагаш и даваш идеи на всички нас, които имаме един поглед относно храната!
    Много харесваме вкъщи леща във всякакъв вид - супа, яхния, кюфтенца, салата. Сега ще опитаме и твоята рецепта за яхнийката :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз я приготвям по същия начин като теб. Много я обичаме, много!

    ОтговорИзтриване
  4. Много се радвам че ни пишете.Много често проготвям дали леща или боб, понеже семейството ми ги обича, лично аз не съм особено голяма почитателка.Тук ни показвате леко по различен метод или поне от моя. И още днес смятам да пробвам как ще се получи.Изглежда доста гъстичка, точно като яхнийка и с един прясно изпечен хляб или погача по скоро с която да си топваш по- малко мисля, че ще се получи много вкусно.Ще изненадам всичко у дома, благодаря ви за рецептата.

    ОтговорИзтриване