сряда, 8 май 2013 г.

Великденски козуначен веган венец





В периода на Великденските празници можете да разнообразите стандартните козунаци с рецепти от този тип.
Аз използвах канела и локум за плънка, но вие можете да я замените с мармалад, сушени плодове, шоколад или друго по ваш избор.
Адаптирах рецептата от сайта на "Бон Апети" и я направих във веган вариант.
Козуначеният венец е много вкусен, ефектен и ароматен и откровено казано, можете да си го приготвяте не само за Великден.
Не е твърде сладък (поне по моя вкус) и ако желаете, увеличете малко количеството на захарта или добавете и друг качествен подсладител (стевия, например).
Ако решите да пропуснете банана, то увеличете малко количеството на млякото.
Може да използвате и друго ядково прясно мляко, не е задължително да е соево.


Великденски козуначен веган венец




Продукти:

300 грама бяло брашно (био по възможност)
160 мл топло соево прясно мляко
1/2 ситно смлян в блендер банан
6 супени лъжици кафява захар
100 грама кокосово масло
1 пакет био веган мая
1/3 чаена лъжичка хималайска сол
1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора
ванилия

за плънка:
канела
локум
счукани орехи

за поръсване:
маково семе
кафява захар

малко кокосово масло за намазване на венеца накрая



Маята се разтваря с 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно в 50-60 мл топло мляко и се оставя да шупне.
В останалото топло мляко се разтваря останалата захар.
В съд за месене пресейте брашното и го смесете с всички сухи съставки- сол, ванилия.
Добавете банана, маята, лимоновата кора, 70 грама разтопено на водна баня кокосово масло и млякото със захарта.
Започнете да месите, докато получите хубаво омесено, въздушно тесто.
Оставете го в купа, покрийте го и го оставете да втаса около 1 час, докато удвои обема си.


След като е готово, премесете го леко и го разточете на кора с дебелина 1 см.
Намажете кората с останалите 30 грама разтопено масло, поръсете я с канела, счуканите орехови ядки и нарязани локум.
Навийте на руло.
Срежете рулото по дължината, като не стигате чак до края, в ЛИНКА с рецептата можете да видите точно как се реже.
Сплетете двата края и навийте получената "плитка" на венец.
Сложете го в тава с хартия за печене, намажете го с още малко разтопено кокосово масло, поръсете го обилно с макови семки и оставете да втаса отново.
Изпечете до готовност в предварително загрята на 200 градуса фурна, която след около 10 минути намалете на 170 градуса.
При необходимост покрийте за известно време с фолио, за да не прегори кората.
По желание, след като е готов, напръскайте венеца с подсладена вода и го покрийте с кърпа да омекне.




3 коментара:

  1. Ронка, Венеца е божествен, апетитен и много красив!
    :)

    ОтговорИзтриване
  2. Локума не е веган в него има желатин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напротив,няма нищо животинско в него. Направен е от глюкоза и захарен сироп. :)

      Изтриване